Szczep wyizolowano jesienią 2009 r. ze spontanicznie sfermentowanych jabłek na odległej wyspie u wybrzeży Danii. Kultura ta jest unikalną mieszanką trzech szczepów drożdży (dwóch należących do Saccharomyces cerevisiae i jednego Torulaspora delbrueckii).
Chociaż pierwotnie kwitła w prostych fermentacjach cukrowych, takich jak wino i cydr, ta mieszanka fermentuje również maltozę i została wykorzystana do stworzenia serii prawdziwych New Nordic Beers, z których wiele było prezentowanych na Copenhagen Beer Festival 2015.
Ta mieszanka ma specyficzny profil, zwłaszcza w wyższych temperaturach, przypominający klasyczne style, takie jak belgijski Saison czy niemiecki Hefeweizen.
Producent:
White Labs
Fermentacja:
dolna / górna
Temp min.:
10°C
Temp max:
30°C
Typ:
płynne
Flokulacja:
średnia
Odfermentowanie:
średnie
Estry/Fenole:
wysokie