WLP611 New Nordic Ale Yeast

Szczep wyizolowano jesienią 2009 r. ze spontanicznie sfermentowanych jabłek na odległej wyspie u wybrzeży Danii. Kultura ta jest unikalną mieszanką trzech szczepów drożdży (dwóch należących do Saccharomyces cerevisiae i jednego Torulaspora delbrueckii).

Chociaż pierwotnie kwitła w prostych fermentacjach cukrowych, takich jak wino i cydr, ta mieszanka fermentuje również maltozę i została wykorzystana do stworzenia serii prawdziwych New Nordic Beers, z których wiele było prezentowanych na Copenhagen Beer Festival 2015.

Ta mieszanka ma specyficzny profil, zwłaszcza w wyższych temperaturach, przypominający klasyczne style, takie jak belgijski Saison czy niemiecki Hefeweizen.

Producent: White Labs
Fermentacja: dolna / górna
Temp min.: 10°C
Temp max: 30°C
Typ: płynne
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie