3638 Bavarian Wheat

Złożona alternatywa dla standardowych szczepów do niemieckich piw pszenicznych: Weizen, Hefeweizen, Weisse, Weissbier.

Ten szczep oprócz dominującego charakteru bananowego wytwarza estry jabłek, gruszek i śliwek. Estry ładnie uzupełniają goździki i subtelne fenole waniliowe.

Zwiększeni produkcji estrów można osiągnąć poprzez zwiększanie temperatury fermentacji, zwiększanie gęstości brzeczki i underpitching.

Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli uwydatnić goździki.

Produkują spore ilości siarki, która później zostaje zredukowana. Szczep ten jest bardzo pylisty i pozostanie w zawieszeniu przez dłuższy czas po fermentacji. Szczep produkuje wysoką pianę, wymaga przynajmniej 33% wolnej przestrzeni w fermentorze.

Producent: Wyeast
Fermentacja: górna
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C
Typ: płynne
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie