WLP618 Saccharomycodes ludwigii

Stwierdzono, że ten szczep niekonwencjonalnych drożdży piwowarskich jest przydatny podczas warzenia piwa o niskiej zawartości alkoholu. Ten konkretny szczep został wybrany ze względu na niższą produkcję octanu etylu w porównaniu z podobnymi szczepami.

Gatunek ten nie fermentuje maltozy, a jedynie glukozę, sacharozę i fruktozę.

Ten szczep jest odpowiedni do wszystkich stylów piwa niskoalkoholowego. Chociaż należałoby to sklasyfikować jako dzikie drożdże, szczep ten zwykle nie byłby uważany za "zakażanie piwa", ponieważ nie ma zdolności do fermentacji cukrów złożonych.

Wykorzystanie tego szczepu do stworzenia piwa o niskiej zawartości alkoholu wymaga zmodyfikowanej receptury.

Producent: White Labs
Fermentacja: górna
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C
Typ: płynne
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Zamienniki: FM56 Wozem jestem