Producent:
Castle Malting
EBC min:
4
EBC max:
6
Zasyp:
40%
Ekstrakt:
84% dm
Siła diastatyczna:
0WK
Słód pszeniczny suszony w temperaturze do 80-85°C.
Wzmacnia specyficzny smak piw pszenicznych. Słód Château Wheat Blanc jest niezbędny do produkcji piw pszenicznych ale jest również stosowany w piwach na bazie słodu jęczmiennego (3-5%). Dzięki wysokiej zawartości białka, nadaje piwu pełniejsze odczucie w ustach i zwiększoną stabilność piany.
Pszenica nie ma łuski, więc wnosi mnie posmaków garbnikowych niż jęczmień.
Słód pszeniczny jest znacznie bardziej lepki niż jęczmienny ze względu na wyższą zawartość białka i może powodować problemy z filtracją, jeśli podczas zacierania nie zastosuje się przerwy białkowej.
Zastosowanie: piwa pszeniczne, białe, jasne, z niską zawartością alkoholu.
Zalecany udział do 40% zasypu.
EBC 3.50 - 5.50