Château Wheat Blanc (pszeniczny jasny)

Producent: Castle Malting
EBC min: 4
EBC max: 6
Zasyp: 40%
Ekstrakt: 84% dm
Siła diastatyczna: 0WK

Słód pszeniczny suszony w temperaturze do 80-85°C.

Wzmacnia specyficzny smak piw pszenicznych. Słód Château Wheat Blanc jest niezbędny do produkcji piw pszenicznych ale jest również stosowany w piwach na bazie słodu jęczmiennego (3-5%). Dzięki wysokiej zawartości białka, nadaje piwu pełniejsze odczucie w ustach i zwiększoną stabilność piany.

Pszenica nie ma łuski, więc wnosi mnie posmaków garbnikowych niż jęczmień.

Słód pszeniczny jest znacznie bardziej lepki niż jęczmienny ze względu na wyższą zawartość białka i może powodować problemy z filtracją, jeśli podczas zacierania nie zastosuje się przerwy białkowej.

Zastosowanie: piwa pszeniczne, białe, jasne, z niską zawartością alkoholu.

Zalecany udział do 40% zasypu.

EBC 3.50 - 5.50