Producent:
Crisp
EBC min:
100
EBC max:
120
Zasyp:
10%
Ekstrakt:
72% dm
Siła diastatyczna:
0WK
Słody Crystal i Cara są tak nazwane ze względu na karmelizację i krystalizację cukrów obecnych w ziarnie jęczmienia.
Słód zielony pobierany z kiełkowania i wystawiany jest na działanie ciepła. Zachowując odpowiednią wilgotność, słodownia jest w stanie upłynnić bielmo jęczmienia, przekształcając skrobię w cukry. Następnie podnosi się temperaturę i rozpoczyna się karmelizacja.
W przypadku słodów kryształowych, gdy bielmo ostygnie, tworzą się kryształki cukru. Po przecięciu ziarna można zobaczyć szklisty połysk skrystalizowanego cukru.
Każdy słód kryształowy nadaje piwu czystą, orzechową, karmelową słodycz.
Extra Light Crystal nadaje dodatkowo subtelny karmelowy smak.
EBC 100.00 - 120.00