Wszystkie

EBC 0.00 - 100.00

Cascade

Australijska odmiana chmielu Cascade. Wyraźnie kwiatowy aromat z nutami cytrusów, w odróżnieniu od odmian amerykańskich posiada więcej tonów grejpfrutowych. Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka. Doskonały do chmielenia na zimno.

Kraj: Australia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 36
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Agnus

Chmiel o właściwościach uniwersalnych powstały z krzyżowania znanych odmian: Sládek, Bor, Saaz, Northern Brewer i Fuggle. Nadaje piwu wyraźny aromat chmielowy z lekką nutą korzenną. Wykorzystany w piwie z czeskiego browaru kontraktowego Nomad: Karel - Česká IPA oraz Pelikan IPA.

Kraj: Czechy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.50%
Kohumulon: 33
Olejki: 3.50
Style: Wszystkie
Zamienniki: Target Columbus Nugget

Vital

Czeski chmiel goryczkowy o wysokim stężeniu alfa kwasów. Posiada również wyraźne właściwości aromatyczne wnosząc do piwa deliktanie korzenny oraz chmielowy aromat. Jest to wynik hodowli chmielu w celach farmaceutycznych i biomedycznych.

Kraj: Czechy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 10.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.00
Aromat: przyprawowy
Style: Wszystkie
Zamienniki: Marynka Iunga

Kazbek

Nowa odmiana czeskiego chmielu zarejestrowana w 2008 roku. Powstała w wyniku krzyżówek z dziko rosnącymi rosyjskimi chmielami.

Posiada intensywny aromat określany jako korzenny z akcentami cytrusowymi.

Chmiel zyskuje popularność dzięki wykorzystaniu go w piwach czeskiego browaru kontraktowego Nomad: Karel - Česká IPA oraz Pelikan IPA, gdzie został zastosowany również do chmielenia na zimno.

Kraj: Czechy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.40
Style: Wszystkie

Monroe

Nowa aromatyczna odmiana o niskiej zawartości alfakwasów i bogatym aromacie. Wyczuwalne nuty czerwonych owoców: truskawka, malina z odrobiną pomarańczy. Dzięki swojemu zapachowi nadaje smakowi odczucia delikatnej słodyczy przypominającej dojrzałe wiśnie. Goryczka łagodna i delikatna.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Olejki: 1.70
Style: Wszystkie
Zamienniki: Cascade

Cascade

Niemiecka wersja sztandarowej amerykańskiej odmiany Cascade. Wyraźne owocowe aromaty, lekko różniące się od amerykańskiej wersji, bardziej słodkie z wyczuwalnymi nutami truskawki.

Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.80%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 36
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Tomyski

Legendarny aromatyczny chmiel Tomyski, przez lata nieobecny na rynku. Dzięki firmie PolishHops odmiana została przywrócona "do życia". 
Chmiel Tomyski był wykorzystywany do chmielenia piwa grodziskiego. 

Niezwykle aromatyczny chmiel, w którym przodują głównie nuty zapachów ziemistych, kwiatowych, ziołowych oraz trawiastych. Stosowany do szerokiej gamy piw.

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Oktawia

Nowa odmiana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwościach. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.

Polski chmiel uzyskany z krzyżowania chmieli Brewers Gold, Northern Brewer z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Ma przyjemny owocowo-kwiatowy profil, w którym wybijają się przede wszystkim nuty jabłka, winogron, malin i owoców tropikalnych.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 35
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Marynka

Najpopularniejszy chmiel w Polsce. Nadaje czystej goryczy. Wyhodowany przez skrzyżowanie odmiany Brewers Gold z dzikim chmielem męskim pochodzącym z terenu byłej Jugosławii.

Chmiel tak zwany dualny, co oznacza że może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.

Daje czystą, niezalegającą goryczkę oraz aromat kojarzący się z ziołami, anyżem, lukrecją, a także z nutami grapefruita oraz świeżego, przyjemnego siana.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 10.20%
BA max: 13.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.00
Aromat: kwiatowy ziołowy
Style: Wszystkie

Lubelski

Słynny polski chmiel Lubelski ceniony za szlachetny aromat w którym pierwsze skrzypce grają aromaty ziołowe uzupełnione nutami cynamonu, bergamotki i cytryny.

Nadaje się do szerokiej gamy piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, również do chmielenia na zimno.

Lubelski jest bliskim kuzynem czeskiego chmielu Żateckiego (Saaz).
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.90
Style: Wszystkie

Izabella

IZABELLA - niezwykły chmiel, który nazwę otrzymał na cześć księżnej Izabelli Czartoryskiej. Odmiana
powstała z krzyżowania chmielu Lubelskiego z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Została ona zarejestrowana już 1988 roku jednak początkowo nie została należycie doceniona, gdyż klasyfikowana była jako odmiana goryczkowa i z czasem była wypierana przez chmiele o wyższej zawartości alfa kwasów.

Jej areał zmniejszał się do tego stopnia że na Lubelszczyźnie zostało zaledwie kilka krzaków.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Olejki: 1.30
Style: Wszystkie

Sabro

Najnowsza odmiana amerykańskiego chmielu znana dotąd jako HBC438.

Bardzo intensywny aromat w gotowym piwie.

Polecany zarówno do gotowania jak i chmielenia na zimno.

Nadaje wyraźny aromat mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych, owoców pestkowych i mięty.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.50%
Kohumulon: 22
Olejki: 2.60
Style: Wszystkie
Zamienniki: Sorachi Ace

Mosaic

Chmiel o kuszących właściwościach aromatycznych, nowa amerykańska odmiana opracowana w 2012 roku wywodząca się z chmielu Simcoe. Znany równieź jako HBC369.

Ze względu na aromatyczną intensywność bywa nazywany "Citrą na sterydach", wnosi mieszankę aromatów mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto - żywicznych.

Mosaic dzięki wysokiemu stężeniu alfa kwasów świetnie nadaje się również do chmielenia dla goryczki wnosząc przy tym charakterystyczny profil smakowy.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.90
Style: Wszystkie
Zamienniki: Citra Simcoe

Loral

Wyhodowana po raz pierwszy w 2016 roku odmiana amerykańskiego chmielu. Łączy w sobie cechy klasycznych, szlachetnych odmian stosowanych do piw górnej fermentacji z nowofalowymi chmielami używanymi we współczesnym piwowarstwie.

Nadaje aromaty kwiatowe, cytrusowe z nutą ciemnych owoców i ziaren pieprzu.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.50%
Kohumulon: 21
Olejki: 2.60
Style: Wszystkie

Cluster

Najstarsza odmiana chmielu uprawiana w USA.

Doskonały chmiel uniwersalnego stosowania.

Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela.

Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 0.70
Style: Wszystkie
Zamienniki: Galena Nugget

Cascade

Chmiel aromatyczny o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. Jest pierwszą amerykańską odmianą chmielu dopuszczoną do komercyjnego użytku w 1972 roku.

Stosowany powszechnie przez browary w USA.

Idealny do piw górnej fermentacji, intensywny aromat, stosowany także do chmielenia na zimno.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 43
Olejki: 1.70
Style: Wszystkie

Styrian Wolf

Chmiel Wolf (SLO) - super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Styrian Wolf jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. 

Pomimo bardzo wysokiej zawartości alfa kwasów, odmiana znana jest również z bardzo intensywnego aromatu, który bardzo łatwo przechodzi do piwa np. podczas dry hopping.

Kraj: Słowenia
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.90%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.80
Aromat: ziołowy
Style: Wszystkie
Zamienniki: Styrian Cardinal

Styrian Kolibri

Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego. Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 4-6%. 

Styrian Kolibri jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne kwiatowo-owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.80%
BA max: 5.40%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.50
Style: Wszystkie