Wszystkie
EBC 0.00 - 100.00
Vienna (wiedeński)
Karmelowy (Caramel Pale)
Enzymatyczny
Zakwaszający (Acidulated)
Monachijski
Pilsner (Pilzneński)
Diastatic (diastatyczny)
Pilsner (Pilzneński)
Acidulated / Sour Wort (zakwaszający)
Spelt (orkiszowy)
Pilsner (Pilzneński)
Vienna (wiedeński)
Heidelberg
Pilsen (pilzneński)
Vienna (wiedeński)
Melanoidin Light (melanoidynowy jasny)
Melanoidin (melanoidynowy)
Acidulated (zakwaszający)
Heidelberg Wheat
Spelt (orkiszowy)
Pale Ale Maris Otter
Pale Ale Halcyon
Pale Ale Golden Promise
Pale Ale Pearl
Pale Ale Spring Barley
Pale Ale Maris Otter Low Colour
Lager (pilzneński)
Château Pilsen 2RS (pilzneński)
Château Pilsen 6RW (pilzneński)
Château Vienna (wiedeński)
Château Pale Ale
Château Cara Arome
Château Diastatic (diastatyczny)
Château Acid (zakwaszający)
Finest Pale Ale Golden Promise
Finest Pale Ale Maris Otter
Low Colour Maris Otter
Best Pale Ale
Extra Pale Ale
T90 blend
Mieszanka najbardziej aromatycznych afrykańskich chmieli. Kompozycja aromatów owoców tropikalnych, ciemnych owoców jagodowych i nut kwiatowych.
Southern Star
Southern Star jest to jedna z najpopularniejszych odmian chmielu w afryce. Początkowo używana głównie dla goryczki, jednak z czasem doceniono jej wlory aromatyczne. Nuty owoców pestkowych, kwiatów i przypraw. Idealny chmiel do afrykanskiego Pale Ale.
Southern Promise
Southern Promise to odmiana wyhodowana z afrykańskiej Southern Brewer i słoweńskiej dziko rosnącej odmiany. Posiada aromatyczne cechy europejskich chmieli przetworzone przez afrykański klimat. Nuty świeżego drewna i ziemi.
Southern Passion
Jedna z najbardziej aromatycznych afrykańskich odmian chmielu. Na pierwszym planie aromaty marakui i owoców jagodowych połączone z delikatnymi tonami ziemistymi i korzennymi.
Southern Dawn
Afrykańska odmiana chmielu o uniwersalnych właściwościach. Bardzo czysta i niezalegająca goryczka. Złożony aromat przyprawowo-owocowy. Nuty imbiru, ziół, trawy cytrynowej i czerwonych owoców jagodowych.
Southern Aroma
Afrykańska odmiana chmielu wywodząca się od odmian Hallertau Mittellfruh i Saaz. Profil aromatyczny to głównie nuty kwiatowe, drzewno-korzenne i owocowe.
PIH Blend
Miesznka afrykańskich chmieli. Właściwości uniwersalne. Czysta, krótka goryczka aromaty owoców tropikalnych i trawy cytrynowej.
N1/69
Afrykańska odmiana chmielu. Nadaje ciekawy aromat śliwek i pomarańczy. Z powodzeniem stosowany do chmielenia na goryczkę.
African Queen
Afrykańska odmiana chmielu o bogatym profilu aromatycznym. Złożony bukiet ciemnych owoców i przypraw. Nuty jeżyn, agrestu, trawy cytrynowej, herbaty i odrobiny goździków.
92P2/4
Eksperymentalna odmiana afrykańskiego chmielu o niespotykanym aromacie. Nuty czarnego pieprzu, przypraw i ziół.
Cascade
Australijska odmiana chmielu Cascade. Wyraźnie kwiatowy aromat z nutami cytrusów, w odróżnieniu od odmian amerykańskich posiada więcej tonów grejpfrutowych. Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka. Doskonały do chmielenia na zimno.
Agnus
Chmiel o właściwościach uniwersalnych powstały z krzyżowania znanych odmian: Sládek, Bor, Saaz, Northern Brewer i Fuggle. Nadaje piwu wyraźny aromat chmielowy z lekką nutą korzenną. Wykorzystany w piwie z czeskiego browaru kontraktowego Nomad: Karel - Česká IPA oraz Pelikan IPA.
Vital
Czeski chmiel goryczkowy o wysokim stężeniu alfa kwasów. Posiada również wyraźne właściwości aromatyczne wnosząc do piwa deliktanie korzenny oraz chmielowy aromat. Jest to wynik hodowli chmielu w celach farmaceutycznych i biomedycznych.
Sladek
Czeskiej odmiany chmiel aromatyczny, powstały z krzyżówki Northern Brewer oraz Saaz. Używany przede wszystkim do chmielenia piw typu Pilsner. Stosowany często w połączeniu z chmielem Saaz.
Rubin
Czeska odmiana chmielu, który powstał na bazie krzyżówki odmian Saaz i Northern Brewer. Chmiel o zastosowaniu uniwersalnym, dla goryczki i aromatu. Dominują wyraźne nuty korzenne.
Kazbek
Nowa odmiana czeskiego chmielu zarejestrowana w 2008 roku. Powstała w wyniku krzyżówek z dziko rosnącymi rosyjskimi chmielami.
Posiada intensywny aromat określany jako korzenny z akcentami cytrusowymi.
Chmiel zyskuje popularność dzięki wykorzystaniu go w piwach czeskiego browaru kontraktowego Nomad: Karel - Česká IPA oraz Pelikan IPA, gdzie został zastosowany również do chmielenia na zimno.
Triskel
Chmiel uniwersalny o przyjemnym aromacie kwiatowym i delikatnych nutach owocowych. Wysoka zawartość olejków eterycznych. Używany do chmielenia piw dolnej i górnej fermentacji.
Barbe Rouge
Nowa odmiana francuskiego chmielu. Nadaje posmaku czerwonych owoców, z wyczuwalnymi nutami truskawki i wiśni. Polecany również do chmielenia na zimno, dając zaskakujące efekty, w smaku przypominające sorbet truskawkowy.
Polaris
Nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Posiada właściwości goryczkowe oraz bardzo ciekawy, niezwykłe połączenie aromatów - delikatnie owocowy, żywiczny, miętowy.
Monroe
Nowa aromatyczna odmiana o niskiej zawartości alfakwasów i bogatym aromacie. Wyczuwalne nuty czerwonych owoców: truskawka, malina z odrobiną pomarańczy. Dzięki swojemu zapachowi nadaje smakowi odczucia delikatnej słodyczy przypominającej dojrzałe wiśnie. Goryczka łagodna i delikatna.
Cascade
Niemiecka wersja sztandarowej amerykańskiej odmiany Cascade. Wyraźne owocowe aromaty, lekko różniące się od amerykańskiej wersji, bardziej słodkie z wyczuwalnymi nutami truskawki.
Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka
Tomyski
Legendarny aromatyczny chmiel Tomyski, przez lata nieobecny na rynku. Dzięki firmie PolishHops odmiana została przywrócona "do życia".
Chmiel Tomyski był wykorzystywany do chmielenia piwa grodziskiego.
Niezwykle aromatyczny chmiel, w którym przodują głównie nuty zapachów ziemistych, kwiatowych, ziołowych oraz trawiastych. Stosowany do szerokiej gamy piw.
Puławski
Nowa odmiana polskiego chmielu. Aromat owocowy z lekko ziołowym tłem.
Oktawia
Nowa odmiana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwościach. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.
Polski chmiel uzyskany z krzyżowania chmieli Brewers Gold, Northern Brewer z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.
Ma przyjemny owocowo-kwiatowy profil, w którym wybijają się przede wszystkim nuty jabłka, winogron, malin i owoców tropikalnych.
Marynka
Najpopularniejszy chmiel w Polsce. Nadaje czystej goryczy. Wyhodowany przez skrzyżowanie odmiany Brewers Gold z dzikim chmielem męskim pochodzącym z terenu byłej Jugosławii.
Chmiel tak zwany dualny, co oznacza że może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.
Daje czystą, niezalegającą goryczkę oraz aromat kojarzący się z ziołami, anyżem, lukrecją, a także z nutami grapefruita oraz świeżego, przyjemnego siana.
Lubelski
Słynny polski chmiel Lubelski ceniony za szlachetny aromat w którym pierwsze skrzypce grają aromaty ziołowe uzupełnione nutami cynamonu, bergamotki i cytryny.
Nadaje się do szerokiej gamy piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, również do chmielenia na zimno.
Lubelski jest bliskim kuzynem czeskiego chmielu Żateckiego (Saaz).
Lomik
Polski tradycyjny chmiel aromatyczny, stosowany kiedyś do produkcji piwa grodziskiego. Wyhodowany przez skrzyżowanie odmiany Northen Brewer z dzikim chmielem z okolic Lublina.
Iunga
Nowa polska odmiana chmielu supergoryczkowego, która zdobywa coraz większą popularność w piwowarstwie. Polecamy do piw z czystą i głęboką goryczką.
Izabella
IZABELLA - niezwykły chmiel, który nazwę otrzymał na cześć księżnej Izabelli Czartoryskiej. Odmiana
powstała z krzyżowania chmielu Lubelskiego z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.
Została ona zarejestrowana już 1988 roku jednak początkowo nie została należycie doceniona, gdyż klasyfikowana była jako odmiana goryczkowa i z czasem była wypierana przez chmiele o wyższej zawartości alfa kwasów.
Jej areał zmniejszał się do tego stopnia że na Lubelszczyźnie zostało zaledwie kilka krzaków.
Cascade
Nowa odmiana polskiego chmielu. Polska wersja znanej amerykańskiej odmiany o intensywnych właściwościach aromatycznych. Nuty kwiatowe i owocowe.
Sabro
Najnowsza odmiana amerykańskiego chmielu znana dotąd jako HBC438.
Bardzo intensywny aromat w gotowym piwie.
Polecany zarówno do gotowania jak i chmielenia na zimno.
Nadaje wyraźny aromat mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych, owoców pestkowych i mięty.
Pekko
Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku. Nadaje bogaty aromat, w którym można wyczuć nuty ananasa, cytryny, łagodnej szałwii, mięty oraz kwiatowe.
Mosaic
Chmiel o kuszących właściwościach aromatycznych, nowa amerykańska odmiana opracowana w 2012 roku wywodząca się z chmielu Simcoe. Znany równieź jako HBC369.
Ze względu na aromatyczną intensywność bywa nazywany "Citrą na sterydach", wnosi mieszankę aromatów mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto - żywicznych.
Mosaic dzięki wysokiemu stężeniu alfa kwasów świetnie nadaje się również do chmielenia dla goryczki wnosząc przy tym charakterystyczny profil smakowy.
Loral
Wyhodowana po raz pierwszy w 2016 roku odmiana amerykańskiego chmielu. Łączy w sobie cechy klasycznych, szlachetnych odmian stosowanych do piw górnej fermentacji z nowofalowymi chmielami używanymi we współczesnym piwowarstwie.
Nadaje aromaty kwiatowe, cytrusowe z nutą ciemnych owoców i ziaren pieprzu.
Cluster
Najstarsza odmiana chmielu uprawiana w USA.
Doskonały chmiel uniwersalnego stosowania.
Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela.
Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).
Cascade
Chmiel aromatyczny o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. Jest pierwszą amerykańską odmianą chmielu dopuszczoną do komercyjnego użytku w 1972 roku.
Stosowany powszechnie przez browary w USA.
Idealny do piw górnej fermentacji, intensywny aromat, stosowany także do chmielenia na zimno.
Styrian Wolf
Chmiel Wolf (SLO) - super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.
Styrian Wolf jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych.
Pomimo bardzo wysokiej zawartości alfa kwasów, odmiana znana jest również z bardzo intensywnego aromatu, który bardzo łatwo przechodzi do piwa np. podczas dry hopping.
Styrian Kolibri
Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego. Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 4-6%.
Styrian Kolibri jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne kwiatowo-owocowe nuty smakowe.
Archer
Odmiana pochodząca z programu hodowlanego firmy Charles Faram
Charakterystyczne nuty: kwiatowa z delikatną limonką i brzoskwinią.
We wczesnym chmieleniu daje tradycyjną, stanowczą brytyjską goryczkę.
Godiva
Pochodzi od chmielu Jester.
Świetnie nadaje się do późnego chmielenia.
Dodany na początku gotowania daje delikatną i słodką goryczkę.
Nuty przewodnie: agrest, mandarynka, przyprawowa.