Pilsner Zero (pilzneński)

Producent: Viking
EBC min: 3
EBC max: 4
Zasyp: 100%
Ekstrakt: 80% dm
Siła diastatyczna: 250WK
Style: Wszystkie

Słód Viking Pilsner Zero jest produkowany z 2 rzędowego jęczmienia jarego null-LOX. W odmianach null-LOX aktywność lipoksygenazy wynosi zero, wpływając pozytywnie na stabilność smaku piwa.

Warunki moczenia i kiełkowania zapewniają powtarzalny stopień modyfikacji. Najwyższa temperatura w piecu wynosi zazwyczaj 80–85°C.

Smak słodowy jest bardzo zbliżony do tradycyjnego słodu pilzneńskiego i zwykle opisywany jako słodowy, lekko orzechowy i słodki.

Świetny słód do wszystkich piw słodowych. Wystarczająco duża aktywność i charakter słodu bazowego sprawiają, że jest idealny do wielu zastosowań piwowarskich.

Nadaje się do każdego rodzaju piwa. Udział w zasypie do 100%.

EBC 3.00 - 4.30