Producent:
Viking
EBC min:
3
EBC max:
4
Zasyp:
100%
Ekstrakt:
80% dm
Siła diastatyczna:
250WK
Style:
Wszystkie
Słód Viking Pilsner Zero jest produkowany z 2 rzędowego jęczmienia jarego null-LOX. W odmianach null-LOX aktywność lipoksygenazy wynosi zero, wpływając pozytywnie na stabilność smaku piwa.
Warunki moczenia i kiełkowania zapewniają powtarzalny stopień modyfikacji. Najwyższa temperatura w piecu wynosi zazwyczaj 80–85°C.
Smak słodowy jest bardzo zbliżony do tradycyjnego słodu pilzneńskiego i zwykle opisywany jako słodowy, lekko orzechowy i słodki.
Świetny słód do wszystkich piw słodowych. Wystarczająco duża aktywność i charakter słodu bazowego sprawiają, że jest idealny do wielu zastosowań piwowarskich.
Nadaje się do każdego rodzaju piwa. Udział w zasypie do 100%.
EBC 3.00 - 4.30