Producent:
Crisp
EBC min:
3
EBC max:
4
Zasyp:
80%
Ekstrakt:
82% dm
Siła diastatyczna:
200WK
Kolbach Index:
40
Style:
Wszystkie
Powstaje z angielskiego jęczmienia jarego z nieco wyższą zawartością białka niż słód Best Ale Malt. Suszenie w niskiej temperaturze daje słód Lager o słodkim, ale nie „słodowym” charakterze.
Słody lagerowe z Europy kontynentalnej mają zwykle wyższą zawartość białka, niższy stopień modyfikacji i niższy SNR, co oznacza, że słód często wymaga kilku przerw temperaturowych. Właśnie dlatego dekokcja i różne przerwy temperaturowe są tak popularne w Europie.
Europils został zoptymalizowany pod kątem piwowarstwa w Wielkiej Brytanii, dzięki czemu jest idealny do infuzji jednotemperaturowej, ale sprawdza się też dobrze przy pozostałych metodach zacierania.
EBC 2.80 - 4.00