Belgijski słód wiedeński. Lekko wypalany w temperaturze do 85-90°C z krótszym czasem „utwardzania”.
Nadaje bogatszy smak słodowy i zbożowy niż słód pilzneński i subtelne aromatów karmelu i toffi.
Słód Château Vienna jest wypalany w nieco wyższych temperaturach niż słód pilzneński. W rezultacie Château Vienna nadaje piwu głębszy złoty kolor, jednocześnie zwiększając jego treściwość i poprawiając pełnię.
Z powodu wyższych temperatur prażenia, aktywność enzymatyczna słodu Château Vienna jest nieco niższa niż w przypadku słodu pilzneńskiego. Niemniej jednak słód Château Vienna ma wystarczającą aktywność enzymatyczną, aby można go było stosować w połączeniu z dużym udziałem słodów specjalnych.
Znajduje zastosowanie we wszystkich stylach piwa, zwłaszcza w Lagerach wiedeńskich. Wzmacnia kolor i aromat jasnych piw.
Można stosować do 100% zasypu.
EBC 4.00 - 7.00