Producent:
Castle Malting
EBC min:
7
EBC max:
10
Zasyp:
100%
Ekstrakt:
80% dm
Siła diastatyczna:
250WK
Kolbach Index:
42
Style:
Wszystkie
Belgijski jasny słód bazowy. Suszony w temperaturze do 90-95°C.
Zwykle stosowany jako słód bazowy lub w połączeniu ze słodem Pilsen 2RS w celu nadania bogatszego smaku i głębszej barwy.
Często używany z silnymi szczepami drożdży do produkcji piw Amber i Bitter.
Słód Château Pale Ale jest suszony dłużej i zwykle jest lepiej zmodyfikowany, niż Pilsen 2RS, zapewniający intensywniejszy smak.
Enzymatyczna aktywność Château Pale Ale jest wystarczająca, aby używać go z dużą ilością nieenzymatycznych słodów specjalnych.
Znajduje zastosowanie w Pale Ale i Bitterach, tradycyjnych angielskie style piwa.
Można stosować do 100% zasypu.
EBC 7.00 - 10.00