2000 PC Budvar Lager
Odmiana w stylu Budvar. Tworzy przyjemny słodowy aromat z subtelnymi owocowymi tonami i bogatym profilem słodowym.
Tworzy piwa słodowe, ale wytrawnie, dobrze wyważone i rześkie. Na finiszu pojawia się chmielowy charakter.
EBC 7.90 - 13.80
Odmiana w stylu Budvar. Tworzy przyjemny słodowy aromat z subtelnymi owocowymi tonami i bogatym profilem słodowym.
Tworzy piwa słodowe, ale wytrawnie, dobrze wyważone i rześkie. Na finiszu pojawia się chmielowy charakter.
Szczep do lagerów w stylu czeskim o bardzo łagodnym kwiatowym aromacie i przyjemnym charakterze.
W profilu dominuje słód z subtelnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Pełny, złożony profil smakowy i odczucie w ustach. Finisz jest miękki i gładki z przyjemną długotrwałą słodowością.
Te drożdże są dobrym wyborem do lagerów w stylu Dortmund.
Tworzą szorstkie, wytrawne piwo z miękkim, zaokrąglonym profilem, jednocześnie podkreślają cechy chmielu.
Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.
Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.
Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.
Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.
Odmiana wykazująca bardzo czysty i wytrawny profil smakowy, często spotykany w agresywnie chmielonych lagerach.
Wytwarza łagodne aromaty i lekkie nuty siarki typowe dla klasycznych pilznerów. Dobrze odfermentowują, dzięki czemu piwa mają wyrazisty finisz.
Szczep pochodzący bezpośrednio z austriackich Alp pozwoli na produkcję bogatych, pełnych i słodowych piw o złożonym profilu smakowym i wspaniałym odczuciu w ustach.
Dobrze odfermentowuje, pozostawiając jednocześnie dużo słodowego charakteru i treściwości. Piwa fermentowane tym szczepem skorzystają na wzroście temperatury do przerwy dwuacetylowej pod koniec burzliwej fermentacji.
Te drożdże pomogą stworzyć lagery o średni do pełnego ciała z umiarkowanymi aromatami owoców i słodowości.
Fantastyczna odmiana do produkcji klasycznych czeskich lagerów.
Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.
Drożdże do piwa pilzneńskiego z południowych Czech, szczep ten produkuje wytrawne i cierpkie lagery z niskim poziomem diacetylu. Dzięki poziomowi odfermentowania sięgającemu 80%, szczep ten daje wytrawne piwo i prezentuje zaokrągloną chmielową goryczkę. Niska produkcja diacetylu ułatwia lagerowanie.
Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.
Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.
Najpopularniejsze drożdże lagerowe White Labs. Szczep jest jednym z najczęściej używanych szczepów lagerowych na świecie. Może być stosowany w prawie każdym stylu lagera i ma tendencję do wytwarzania czystych i rześkich piw z pewnym akcentem cech chmielowych.
Drożdże z Alp w południowej Bawarii. Ppodukują dobrze zbalansowane piwo. Doskonały profil słodowy sprawia, że nadają się do piw typu bock, doppelbocks i piwa w stylu Oktoberfest. Bardzo wszechstronne drożdże lagerowe. Bardzo często stosowane w klasycznych amerykańskich lagerach.
Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.
Odmiana ta daje wytrawne i lagery z czystym profilem oraz lekką nutą jabłka. Produkcja siarki i diacetylu jest minimalna, dzięki czemu ta odmiana jest łatwa w użyciu i pasuje do lagerów w stylu amerykańskim.
Północnoeuropejski szczep lagerowy o czystym i rześkim profilu. Smaki słodowe są zazwyczaj drugorzędne co gwarantuje wysoką pijalności. Idealne do lagerów wiedeńskich, schwarzbier lub w stylu amerykańskim.
Drożdże lagerowe typu szwajcarskiego, które mogą być użyte do produkcji lagerów o zawartości alkoholu powyżej 11%. Produkują minimalne ilości siarki i diacetylu .
Drożdże z południowych Niemiec. Lekki profil estrowy. Najlepsze do piw takich jak Oktoberfest, Bock i Dark Lager.
Drożdże produkujące czyste piwa jasne dolnej fermentacji z rześkim finiszem. Gwarantują wysoką pijalność, aromaty słodowe i chmielowe są nutami w tle. Świetny wybór dla jasnych lagerów, takich jak wiedeński.
Drożdże dolnej fermentacji odpowiednie do większości piw typu lager. Produkują mniejszą ilość siarki niż inne szczepy lagerowe, a także pełniejszy, bardziej zaokrąglony charakter słodowy z dobrze podkreślonymi aromatami chmielu. Nadaje się do wielu piw w stylu europejskim, w tym Lager, Pilsners, Helles, Munich Dunkel, Rauchbier i innych.
Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.