Session IPA

Session India Pale Ale

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
11.20°BLG
Ekstrakt początkowy max
15.00°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.50°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.80°BLG
Nagazowanie min
2.00
Nagazowanie max
2.80
IBU min
30
IBU max
50
ABV min
3.00%
ABV max
5.00%

EBC 10.00 - 20.00

US-05

Amerykańskie drożdże produkujące neutralne i dobrze zbalansowane piwa górnej fermentacji o czystym profilu.

Szczep tworzy mocną czapę piany i wykazuje bardzo dobrą zdolność pozostawania w zawiesinie podczas fermentacji.

Idealny do piw amerykańskich i mocno chmielonych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

K-97

Niemieckie drożdże Ale nadające subtelny charakter podczas fermentacji.

W zależności od warunków mają tendencję do nadawania kwiatowo-zbalansowanego owocowego charakteru.

Szczep idealny do delikatnych piw, takich jak niemieckie piwa Kolsch, Belgian Wits i niektóre wersje piw sesyjnych.

Nadaje się do piw mocno chmielonych i ma zdolność formowania wysokiej, twardej piany podczas fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

WLP4000 Vermont Ale

Szczep drożdży, który w USA obrósł legendą, nazywany Conan Yeast. Nieoficjalnie wiadomo, że wyizolowano go z podwójnego IPA, pochodzacego z Vermont browaru Alchemist.

Bogaty profil estrowy, aromaty brzoskwini i cytrusów. Niesamowicie wzbogaca mocno chmielone piwa. Zachowuje przy tym wyraźne smaki pochodzące od słodu (ciasteczkowo zbożowe).

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C