Scottish Export

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
9.99°BLG
Ekstrakt początkowy max
14.70°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.56°BLG
Ekstrakt końcowy max
4.10°BLG
Nagazowanie min
2.00
Nagazowanie max
2.80
IBU min
15
IBU max
30
ABV min
3.90%
ABV max
6.00%

EBC 25.60 - 43.30

1084 Irish Ale

Wszechstronne drożdże doskonale fermentują w ciemnych brzeczkach.

Jest to dobry wybór do większości piw o wysokiej gęstości.

Piwa fermentowane w niższym zakresie temperatur dają wytrawny, rześki profil z subtelną owocowością.

Estry owocowe wzrosną, gdy temperatura fermentacji przekroczy 18°C.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 16°C
Temp max: 22°C

1217-PC West Coast IPA

 

Szczep ten idealnie nadaje się do produkcji piw rzemieślniczych w stylu West Coast, zwłaszcza Pale Ale, IPA, czerwonych i specjalnych.

Dobre odfermentowanie, szeroki zakres temperatur i dobra flokulacja sprawiają, że praca z tym szczepem jest łatwa.

Dają zrównoważony, neutralny profil z łagodnymi estrami. Fermentacja w wyższych temperaturach pozwala podkreślić chmielowość oraz charakterystyczne aromaty słodów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 23°C

1318 London Ale III

Pochodzące z tradycyjnego londyńskiego browaru drożdże dają wspaniały profil słodowo-chmielowy.

Jest to odmiana idealna do zbierania gęstwy z piany.

Produkuje owocowe, bardzo lekkie i zrównoważone odczucia w ustach.

London Ale III stało się synonimem produkcji New England IPA, zwanych również juicy lub hazy IPA.

Szczep doskonale równoważy aromaty owoców tropikalnych z chmielenia na koniec gotowania oraz na zimno.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1728 Scottish Ale

Szkocki szczep Ale idealny do mocnych, słodowych Ale.

Odmiana ta jest bardzo wszechstronna i często używana przez piwowarów domowych, ponieważ fermentuje neutralnie i czysto. Wyższe temperatury fermentacji spowodują zwiększenie ilości estrów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 24°C