FM12 W szkocką kratę
Klasyczny szkocki szczep, neutralny profil, niska produkcja estrów.
EBC 25.60 - 43.30
Klasyczny szkocki szczep, neutralny profil, niska produkcja estrów.
Wszechstronne drożdże doskonale fermentują w ciemnych brzeczkach.
Jest to dobry wybór do większości piw o wysokiej gęstości.
Piwa fermentowane w niższym zakresie temperatur dają wytrawny, rześki profil z subtelną owocowością.
Estry owocowe wzrosną, gdy temperatura fermentacji przekroczy 18°C.
Drożdże tworzące profil z dominującym charakterem słodowo-chmielowym.
Fermentują wytrawnie i rześko, dając dobrze zbalansowane piwa z czystym i neutralnym finiszem.
Szczep ten idealnie nadaje się do produkcji piw rzemieślniczych w stylu West Coast, zwłaszcza Pale Ale, IPA, czerwonych i specjalnych.
Dobre odfermentowanie, szeroki zakres temperatur i dobra flokulacja sprawiają, że praca z tym szczepem jest łatwa.
Dają zrównoważony, neutralny profil z łagodnymi estrami. Fermentacja w wyższych temperaturach pozwala podkreślić chmielowość oraz charakterystyczne aromaty słodów.
Pochodzące z tradycyjnego londyńskiego browaru drożdże dają wspaniały profil słodowo-chmielowy.
Jest to odmiana idealna do zbierania gęstwy z piany.
Produkuje owocowe, bardzo lekkie i zrównoważone odczucia w ustach.
London Ale III stało się synonimem produkcji New England IPA, zwanych również juicy lub hazy IPA.
Szczep doskonale równoważy aromaty owoców tropikalnych z chmielenia na koniec gotowania oraz na zimno.
Szkocki szczep Ale idealny do mocnych, słodowych Ale.
Odmiana ta jest bardzo wszechstronna i często używana przez piwowarów domowych, ponieważ fermentuje neutralnie i czysto. Wyższe temperatury fermentacji spowodują zwiększenie ilości estrów.
Drożdże górnej fermentacji, odpowiednie do różnych pełnych ale o wyjątkowej głębi. Produkują bogate estry w klimacie ciemnych owoców. Odpowiednie do Scottish Heavy Ale, American Amber Ale, Sweet Stout i nie tylko.