Niskoalkoholowe

EBC -

FM56 Wozem jestem

szczep dedykowany do piw o niskiej zawartości alkoholu; profil lekko estrowy owocowy, może pojawić się aromat fenolowy i alkoholi wyższych.

UWAGA!! Ze względu na zwiększoną możliwość zakażenia piwa o niskiej zawartości alkoholu, zaleca się szczególne środki higieny podczas całego procesu produkcji.

Producent: Fermentum Mobile
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP618 Saccharomycodes ludwigii

Stwierdzono, że ten szczep niekonwencjonalnych drożdży piwowarskich jest przydatny podczas warzenia piwa o niskiej zawartości alkoholu. Ten konkretny szczep został wybrany ze względu na niższą produkcję octanu etylu w porównaniu z podobnymi szczepami.

Gatunek ten nie fermentuje maltozy, a jedynie glukozę, sacharozę i fruktozę.

Ten szczep jest odpowiedni do wszystkich stylów piwa niskoalkoholowego. Chociaż należałoby to sklasyfikować jako dzikie drożdże, szczep ten zwykle nie byłby uważany za "zakażanie piwa", ponieważ nie ma zdolności do fermentacji cukrów złożonych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C
Zamienniki: FM56 Wozem jestem