California Common

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
11.90°BLG
Ekstrakt początkowy max
13.30°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.80°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.57°BLG
Nagazowanie min
2.40
Nagazowanie max
3.20
IBU min
30
IBU max
45
ABV min
4.50%
ABV max
5.50%

EBC 19.70 - 27.60

2112 California Lager

Szczep szczególnie dobrze nadaje się do produkcji piw typu California Common. Zachowuje właściwości lagerowe w temperaturze około 18°C i produkuje słodowe, doskonale klarowne piwa.

Ten szczep nie jest zalecany do fermentacji w niskich temperaturach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 20°C

WLP810 San Francisco Lager Yeast

Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 18°C

M54 Californian Lager

Unikalny szczep lagerowy, który ma zdolność fermentacji w temperaturach ale bez związanych z tym nieprzyjemnych zapachów. Piwo nie wymagane również dłuższego lagerowania. Nadaje się do California Common i każdego piwa górnej fermentacji (ale).

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

Diamond Lager

Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C