FM53 Voss kveik
Tradycyjny norweski szczep pochodzący z miejscowości Voss. Pozyskany dzięki uprzejmości Sigmunda Gjernesa.
Daje piwa bogate w aromaty owocowe.
EBC -
Tradycyjny norweski szczep pochodzący z miejscowości Voss. Pozyskany dzięki uprzejmości Sigmunda Gjernesa.
Daje piwa bogate w aromaty owocowe.
Voss Kveik, drożdże górnej fermentacji, zapewniające szybką fermentację w bardzo wysokich temperaturach. Zachowują dość neutralny profil z subtelnymi nutami cytrusów. Drożdże M12 Kveik nadają się do wielu stylów, od norweskich piw farmerskich po ale i IPA.
Kveik to norweskie słowo oznaczające drożdże. W norweskiej tradycji wiejskiej kveik był konserwowany przez suszenie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kveik to oryginalne, tradycyjne suszone drożdże. Szczep LalBrew® Voss został uzyskany od Sigmunda Gjernesa (Voss, Norwegia), który od lat 80. XX wieku utrzymuje tę kulturę tradycyjnymi metodami i hojnie dzieli się nią z szerszą społecznością piwowarską. LalBrew® Voss obsługuje szeroki zakres temperatur fermentacji między 25-40°C z bardzo wysokim optymalnym zakresem 35-40°C.