Gueze

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
9.90°BLG
Ekstrakt początkowy max
14.74°BLG
Ekstrakt końcowy min
0.00°BLG
Ekstrakt końcowy max
1.50°BLG
Nagazowanie min
2.60
Nagazowanie max
3.40
IBU min
0
IBU max
10
ABV min
5.00%
ABV max
8.00%

EBC 5.90 - 13.80

3191-PC Berliner Weisse Blend

Ta mieszanka zawiera niemiecki szczep Ale z niską produkcją estrów i wytrawnym, rześkim finiszem.

Zawarty w nim Lactobacillus wytwarza umiarkowany poziom kwasowości, a wyjątkowy szczep Brettanomyces nadaje cechy ziemiste.

Idealne do Berliner Weisse.

Używając tej mieszanki, spodziewaj się powolnego startu fermentacji. Równowaga drożdży i bakterii umożliwia odpowiednią produkcję kwasu.

Piwo na ogół wymaga 3-6 miesięcy dojrzewania, aby w pełni rozwinąć cechy smakowe.

Mieszanka idealna do piw o wyjątkowo niskim współczynniku chmielenia.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

3278 Belgian Lambic Blend

Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii wymagane do produkcji spontanicznie fermentowanych piw z regionu Lambic.

Specyficzne proporcje belgijskiego szczepu Ale, szczepu sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i kultury Pediococcus zapewniają aromaty pożądane w piwach warzonych w Brukseli.

Rozmnażanie tej kultury nie jest zalecane i spowoduje zmianę proporcji poszczególnych kultur.

Drożdże produkują bardzo wytrawne piwo ze względu na wysokie odfermentowanie.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 24°C

3763 Roeselare Ale Blend

Nasza mieszanka kultur lambic daje piwo o złożonym, ziemistym profilu i charakterystycznej kwaskowatości ciasta wiśniowego. Aby uzyskać pełny profil smakowy i kwasowość, wymagane jest dojrzewanie do 18 miesięcy.

Specyficzne proporcje szczepu w stylu belgijskich Ale, szczepu sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i kultury Pediococcus dają aromaty pożądane w piwach warzonych we Flandrii Zachodniej.

Rozmnażanie tej kultury nie jest zalecane i spowoduje zmianę proporcji poszczególnych szczepów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 30°C

WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois

Belgijski szczep, tradycyjnie używany do fermentacji dzikich. Wytwarza lekko cierpkie piwo o delikatnych nutach mango i ananasa. Te dzikie drożdże zyskały popularność w stylach takich jak American IPA, American Pale i Blond Ale ze względu na ich smaki i aromaty owoców tropikalnych i pestkowych. Mogą być używane jak inne szczepy w piwowarstwie domowym.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

WLP645 Brettanomyces claussenii

 

Szczep pierwotnie izolowany z mocnego angielskiego Bocka na początku XX wieku. Drożdże te mają charakter Brettanomyces o niskiej intensywności i są blisko spokrewnione z Brettanomyces anomalus. Odmiana ta wytwarza owocowy, podobny do ananasa aromat z ziemistym, przypominającym siano aromatem w tle.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP648 Brettanomyces bruxellensis Trois Vrai

The vrai (fr. „prawda”) Brettanomyces bruxellensis Trois. Ten niesławny szczep powinien być używany do fermentacji burzliwej ze względu na jego zdolność do wysokiego odfermentowania. Ma mocny, złożony kwaskowaty charakter z aromatami gruszki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

WLP650 Brettanomyces bruxellensis

 

Klasyczny szczep używany do cichej fermentacji w piwach belgijskich, takich jak lambic. Tworzy w piwie średnio intensywny, ziemisty charakter. Historyczny browar w Belgii wykorzystuje te drożdże do cichej fermentacji i butelkowania, aby uzyskać charakterystyczny smak swojego piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP653 Brettanomyces lambicus

 

Drożdże wytwarzające w piwie wysoką intensywność tradycyjnych cech Brettanomyces - smaków końskiej derki, dymnych i pikantnych. Jak sama nazwa wskazuje, szczep ten najczęściej występuje w piwach typu lambic, ale jest również powszechnie spotykany we Flandrii i kwaśnych piwach typu ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP665 Flemish Ale Blend

Kultura mieszana używana do produkcji klasycznych stylów piwa z regionu Flandrii Zachodniej w Belgii. Zastrzeżona mieszanka drożdży Saccharomyces i Brettanomyces z bakteriami Lactobacillus i Pediococcus, tworzy złożony profil z estrami ciemnych owoców pestkowych.

 

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 27°C