Kellerbier

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
11.20°BLG
Ekstrakt początkowy max
12.62°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.10°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.10°BLG
Nagazowanie min
2.50
Nagazowanie max
3.00
IBU min
20
IBU max
35
ABV min
4.70%
ABV max
5.40%

EBC 5.90 - 13.80

2124 Bohemian Lager

Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.

Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.

Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.

Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 22°C