Château Emmer Malt

Producent: Castle Malting
EBC min: 3
EBC max: 5
Zasyp: 40%
Ekstrakt: 81% dm
Siła diastatyczna: 0WK

Emmer to starożytna pszenica łuskana, zwana również Triticum dicoccum. Było to jedno z pierwszych udomowionych ziaren powszechnie uprawiane w starożytności.

Ostatnio jej popularność wzrosła ze względu na wzrost zainteresowania zdrową żywnością. Emmer ma stosunkowo niską zawartość glutenu i jest bogatszy w minerały w porównaniu do współczesnych odmian pszenicy.

Słód Château Emmer nie zawiera łuski. Daje lekkie ciało, orzeźwiający charakter i aromatyczne nuty miodu.

Wysoki poziom białka zapewnia typowe dla piwa pszenicznego zmętnienie i poprawia pianę.

Zastosowanie: „Emmerbier” w stylu niemieckim, style historyczne, jak piwa galijskie lub egipskie, lub jako dodatek do piw pszenicznych.

Udział w zasypie do 40%.

EBC 2.50 - 5.00