Producent:
Castle Malting
EBC min:
3
EBC max:
5
Zasyp:
40%
Ekstrakt:
81% dm
Siła diastatyczna:
0WK
Emmer to starożytna pszenica łuskana, zwana również Triticum dicoccum. Było to jedno z pierwszych udomowionych ziaren powszechnie uprawiane w starożytności.
Ostatnio jej popularność wzrosła ze względu na wzrost zainteresowania zdrową żywnością. Emmer ma stosunkowo niską zawartość glutenu i jest bogatszy w minerały w porównaniu do współczesnych odmian pszenicy.
Słód Château Emmer nie zawiera łuski. Daje lekkie ciało, orzeźwiający charakter i aromatyczne nuty miodu.
Wysoki poziom białka zapewnia typowe dla piwa pszenicznego zmętnienie i poprawia pianę.
Zastosowanie: „Emmerbier” w stylu niemieckim, style historyczne, jak piwa galijskie lub egipskie, lub jako dodatek do piw pszenicznych.
Udział w zasypie do 40%.
EBC 2.50 - 5.00